top of page
  • Foto van schrijverDesiree Schuddemat

Last van wedstrijdstress?

Bijgewerkt op: 16 aug. 2020Wil jij van wedstrijdstress naar wedstrijdflow?

‘Waarom doen we dit? Waarom zijn we hier?

Zenuwen gieren door je lijf in de wedstrijd, spanning loopt op. Je merkt het ook aan je paard. Alles voelt zwaar en raar: anders dan anders. Je hebt wedstrijdspanning. Het plezier is weg. Normaal hebben jullie een prima samenwerking. Ruiter en paard zijn een mooi team en je had dus ook prima wedstrijdresultaten verwacht. Maar ja, die spanning maakt het lastig.


Wedstrijdflow

Het kan ook anders in een wedstrijd: de tijd staat stil en alles is in harmonie. Je ziet en voelt precies wat er nodig is, je paard begrijpt je, het gaat als vanzelf. Dit is wedstrijdflow. Om jou hiernaartoe, naar een prima prestatie te helpen – dat is mijn vak als Flow-coach.

Mijn doel? Jou weer plezier in de samenwerking te laten voelen, ook in een wedstrijd.

Hoe ik dat doe? Door samen een reset-knop in te drukken. Waarna jullie stress wegstroomt. Je komt allebei weer prima in je vel te zitten. Ik gebruik een methode die uit de VS is overgekomen: PSYCH-K®. En bij die methode betrekken we je paard. Jij bent niet de enige die last heeft van wedstrijdspanning, je paard heeft dat ook.


Wedstrijdspanning doet me goed

Hou je juist van wedstrijdspanning? Presteer je beter onder druk? En je paard ook? Wel gefeliciteerd! Houen zo. ‘If it ain’t broken, don’t fix it.’ Zo zeggen ze dat in de VS: ‘Als het werkt, niet repareren’ en daar ben ik het mee eens. Wil je wel in de flow zitten tijdens een wedstrijd? Niet meer die stress voelen als het er om spant? Lees dan nog even door.


Hoe werkt het?

We gaan eerst kijken welke overtuigingen je in de weg zitten, zoals bijvoorbeeld:

· Ik kan dit niet

· Ik ben hier te zenuwachtig voor.

· Iedereen keurt ons af.

· We zijn niet goed genoeg.

Deze overtuigingen belemmeren je. We stippen ze even aan. Daarna bedenk jij de overtuigingen die je wel zou willen hebben. Dat zijn de doelovertuigingen zoals:

· Wedstrijden zijn leuk.

· We zijn hier hartstikke goed in.

· Mijn paard en ik krijgen support van iedereen die ons ziet.

· Deze wedstrijd is te doen, ik rijd met overtuiging.

We doen een Balans en je voelt je energie stromen. Soms komen er dingen naar boven die te maken hebben met je wedstrijdspanning, soms niet. Wat altijd gebeurt: je krijgt er weer zin in: Kom maar op met die wedstrijden! Weg is de stress. De software van je brein is ge-reset. Je zit weer in de flow.


Hoe ben ik hiermee begonnen?

Na jaren werken in de horeca – ik had mijn eigen bedrijven – bracht een flinke gezondheidscrisis me ertoe om me te concentreren op dat wat me echt energie geeft: de paardensport. Vanaf mijn kindertijd heb ik dressuur gereden – ook in wedstrijden – en ik ben pas rond mijn 37e gaan springen. Na mijn ziekte ben ik twee jaar geleden begonnen met crossen – dat had ik jaren eerder moeten doen: zo gaaf!


De methode die ik gebruik om wedstrijdspanning om te zetten

in wedstrijdflow is PSYCH-K®. Dit is een spiertest, onderdeel van die methode.

Marita en Tiberius

Marita (36) is een gouden duo met haar Tiberius. In de training vormen ze een eenheid waar het plezier van af spat. En nu zie ik ze in een wedstrijd. Het eerste gedeelte van de proef gaat heel goed. Dan gebeurt er wat langs de ring en ze schieten in de stress.. Ze zijn nerveus en Tiberius reageert te heftig op de aanwijzingen van Marita. Door de spanning verpesten ze hun tweede gedeelte. Zeg maar ‘Daaag’ tegen je winstpunt…


Van spanning naar flow

Marita en ik gaan aan het werk met haar overtuigingen en met haar doelovertuigingen. Er bleek haar nog iets dwars te zitten: een onderwijzer die haar ooit (als 9-jarig meisje) had verteld dat ze nooit iets zou bereiken. Door de wedstrijd niet te winnen, gaf ze die man op een onbewuste manier gelijk. We resetten die oude herinnering met een Balans en ze zet de doelovertuiging ‘Ik ben sowieso een winnaar’ in haar systeem. Ze neemt haar paard daarin mee – Tiberius wil maar al te graag winnen! Na de volgende wedstrijd zet Marita een paar spraak berichtjes op mijn WhatsApp. Zij werken weer als gouden duo samen. Mijn telefoon straalt van haar mooie berichten! Haar enthousiasme en blijheid ontroeren me.

Hoeveel tijd kost dit?

We zijn met een sessie anderhalf uur bezig, langer hoeft het niet te duren. Weg wedstrijdspanning, zo simpel kan het zijn. Niet in alle gevallen is het zo simpel: het kan zijn dat er van alles onder je wedstrijdspanning ligt, dat eerst wil worden opgeruimd. Dan zijn we meer dan één sessie bezig. Maar in een aantal gevallen is één sessie van ongeveer anderhalf uur echt voldoende.


En als ik nog meer wil?

Er is nog veel meer mogelijk. Wil je het onderliggende probleem van je spanningen of angsten aanpakken? Dan zijn er meer sessies te doen. Je angst omzetten naar vrijheid, dat is hoe we groeien. Of iets anders: Wil je echt één worden met je paard? Wil je ook de angsten van je paard omzetten in vrijheid? Wil je vragen stellen aan je paard? Dat kan en dat levert fantastische resultaten op. Zo wordt je paard echt je vriend en gaan jullie elkaar steeds beter begrijpen.


Wedstrijdspanning omzetten in wedstrijdflow?

Als je van je wedstrijdspanning af wilt, bel me en doe een sessie. Het werkt. Sta open voor het onverwachte en voor een heerlijke toekomst: in de flow met je paard. Precies als Marita en haar Tiberius.

Hier zie je me met links Eros en rechts Mowgli .

Desiree Schuddemat

Flow-coach voor mens en paard
PSYCH-K® facilitator

0031622507293

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page