top of page
Foto van schrijverDesiree Schuddemat

EÈN OP DE DRIE MENSEN HEEFT LAST VAN ANGST OF SPANNING

Wedstrijdstress? Haal de trigger weg!

Via de PSYCH-K® methode kan je van wedstrijdstress én vele andere problemen die je ervaart. De methode is in Nederland nog niet zo bekend,dus vertelt Desiree Schuddemat ons er graag meer over. Met de PSYCH-K® methode werkt ze op het onderbewustzijn. “Zie het onderbewustzijn als de harde schijf van je computer: het plek waar je alles opslaat. Dat we koffiedrinken, autorijden, kunnen lezen en schrijven, alles. Ook de nare dingen slaan we erin op. Vervelende ervaringen. Bijvoorbeeld wanneer je op wedstrijd bent en er staan veel mensen te kijken waar je zenuwachtig van wordt, waardoor je spanning ontwikkelt. En precies op dát niveau kan ik de triggers van je spanning weghalen”, vertelt Desiree.


In de paardenwereld gebeurt het vaak dat mensen hun plezier verliezen in het (wedstrijd)rijden, wat door veel verschillende dingen wordt veroorzaakt. “Voornamelijk op wedstrijd zie ik heel veel stress en spanning, Het plezier in het rijden is dan vaak ver te zoeken. Voor sommigen is dat zelfs zo erg dat ze alles doen om te voorkomen dat ze ooit een wedstrijd moeten rijden. Er kunnen veel dingen spelen, zoals angst om te vallen, denken dat je het niet kunt, bang zijn voor afkeuring van mensen langs de kant, of denken dat je niet goed genoeg bent. Dat soort dingen kunnen je enorm belemmeren in je prestatie, en ik kan helpen om deze spanningen weg te nemen, en je weer helemaal in de juiste flow te krijgen”, legt Desiree uit.


Triggers weghalen

Wanneer je last hebt van zo’n probleem, transformeer je op het niveau van je onderbewustzijn. “We gaan terug naar dat vervelende moment. Dat moment kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen wel de trigger er vanaf halen waardoor je er geen last meer van hebt. We resetten je brein als het ware en breng ik je terug in de juiste flow.” Via een zogeheten ‘balans’, dat is een soort protocol dat Desiree volgt. “Na afloop daarvan kan je als het goed is weer onbezorgd op je paard stappen. Dat klinkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook. Wedstrijdspanning is aan de oppervlakte makkelijk te transformeren, maar vaak komt angst ergens anders vandaan. Dat is soms gecompliceerder maar zeker niet onoplosbaar.


Spiertesten

De PSYCH-K® methode is anders dan sportpsychologie, waarbij wordt gericht op de bewuste geeft en je leert omgaan met je spanning. Bij PSYCH-K® wordt op de onderbewuste geest gericht en worden de triggers van je spanning weggenomen. Je herprogrammeert je geest en slaat nieuwe ondersteunende overtuigingen op. Desiree gaat om contact te maken met je onderbewuste te werk via spiertesten. Op die manier kan ze uitvinden of iets voor jou een trigger is of niet. Daarnaast zijn er verschillende balansen waarmee problemen worden opgelost.De meeste problemen zijn vaak snel op te lossen, sommige al met èèn sessie, soms heb je er wat meer nodig.


Ook voor paarden

Tijdens haar opleiding om met PSYCH-K® te kunnen werken, bleek dat je ook in plaatsvervanging van mensen kunt gaan. “Toen vroeg ik aan degene die de opleiding gaf, of dat ook met dieren kon? Het antwoord was ja. Zo ontstond het idee om ook met paarden te werken, omdat er veel paarden met trauma’s zijn. Ik heb het eerst uitgebreid op mijn eigen paarden geprobeerd, ik heb er een die altijd heel zenuwachtig was. Hij veranderde écht. Hij is nu een ontspannen paard geworden. . Zowel op stal, in de trailer als op wedstrijd. Ook kan je ervoor kiezen om samen met je paard een traject in te gaan, wanneer bijvoorbeeld de communicatie tussen jullie niet optimaal is. Dan kunnen jullie weer helemaal één worden.” Desiree runt sinds eind 2019 haar eigen praktijk, maar was nog een beetje bang voor de reacties van mensen. “Misschien staan sommige mensen er nog iets sceptisch tegenover, maar ik weer dat het echt werkt. Het beste is gewoon om het een keer zelf te ervaren. Het klinkt nu misschien nog abstract, maar alleen door het zelf te ervaren zal je ontdekken dat het echt werkt.”


Zelf ervaren

Na het gesprek met Desiree stelt ze voor om een proefsessie met me te doen, zodat ik het zelf kan ervaren. Ze leest aan mijn gezicht wel een beetje de twijfel af. “Dat had ik in het begin net zo”, lacht ze. “Ook ik stond er heel ver vanaf, maar doordat ik het zelf heb ervaren ging ben ik ervoor open gaan staan.” Ze vraagt me naar iets waar ik graag vanaf wil. Ik mag vertellen wat het is, maar het hoeft niet.

ik besluit om het wel te doen,wat Desiree heel fijn vind omdat ze merkt dat veel mensen een soort schaamte ervaren om hun problemen op tafel te gooien. Dat werkt voor mij prettig en mensen komen er achter dat zij lang niet niet de enige zijn met die angst. Om contact te maken met mijn onderbewustzijn vraagt ze me te gaan staan met mijn arm stevig opzij, mijn kin parallel aan de grond en mijn ogen naar beneden gericht en aan iets aangenaams te denken. Terwijl ik dat doe geeft Desiree wat tegendruk op mijn arm, maar mijn arm blijft stevig opzij staan. Vervolgens vraag ze me aan iets onaangenaams te denken, en met dezelfde tegendruk als net met mijn ‘aangename’ gedachte, zakt nu ineens mijn arm naar beneden – ook al was ik nog zó bezig mijn arm stevig opzij te houden. Ik ben verbaasd, maar dat is dus het onderbewustzijn, legt Desiree me uit. De hele sessie en het doen van de balans is absoluut iets wat je zelf moet ervaren, en je komt er zeker achter op wat voor manier je onderbewustzijn werkt!

Dit is een artikel uit Dressuur magazine 2/3/2020

Tekst Bettine van Hakselaar

Fotografie www.arnd.nl

Wedstrijdstress Haal je trigger weg!



7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page